STIINTA


Inperspectiva.roDr. Ing. Marius Negulici – Gradina Botanica „Dimitrie Brandza”- a Universitatii Bucuresti
Trandafiri



Trandafirii – o alegere
Pentru mine trandafirii reprezinta totul, de la paleta de culori pana la varietatea de arome. Am avut norocul sa copilaresc in, poate cea mai mare gradina de trandafiri din fostul Grand, locul unde acum este noul Pod Crangasi, unde strabunica mea fiind croitor de lux, primea pe langa plata pentru diversele opere de vestimentatie, si trandafiri. Astfel, toate lumea care trecea pe strada se oprea pentru a-i admira. Norocul meu a ajuns la punctul culminant in momentul in care am devenit responsabilul sectorului Rosarium din Gradina Botanica, moment in care a inceput innoirea si imbogatirea colectiei de trandafiri in proportie de 80%.
Trandafirul infrumuseteaza incepand din mai-iunie pana in decembrie, paleta de culori si aromele garanteaza un efect extraordinar in orice aranjament si nu degeaba floarea de trandafir este supranumita si “Regina Gradinilor”. Eu unul nu stiu daca exista cineva caruia sa nu ii placa trandafirii, intotdeauna te vor suprinde prin ceva: culoare sau felul in care se schimba in functie de gradul de maturitate al petalelor, faptul ca parfumul este mai imbietor dimineata cand este roua sau felul in care se deschid petalele.

Trandafirii. Scurt istoric
Primele scrieri despre cultivarea trandafirilor dateaza de aproximativ 500 de ani, iar ca origine se pare ca este China. Cultura trandafirilor in Europa a inceput cu secolul 18, trandafiri vechi, iar cei nobili incepand cu secolul 19, primul „thea hibrida” fiind cunoscut ca „La France” in 1867. De atunci varietatea de culori si arome s-au extins ajungand in zilele noastre la fabulosul numar de 40000 de soiuri, care este in continua crestere. Aproape anual se creaza soiuri noi. Scopul este rezistenta la boli si daunatori, dar si rezistenta florilor pe tija in vederea valorificarii ca floare taiata.

Tipuri de trandafiri
Cele mai cunoscute tipuri de trandafiri sunt:
Thea hibrida – soiuri care prezinta lastari lungi, solemni, cu una, maxim trei flori pe tija.
Floribunda - sunt cele cunoscute si ca “buchetari”. Florile sunt dispuse in buchete de 10-20 flori si chiar 30.
Miniroza – cei pitici care au o crestere de pana la 60 cm, iar florile, in buchete,sunt mici
De parc – cei care au o crestere viguroasa de pana la 120-160 cm dupa care pot forma mici arce de cerc.
Englezesti – crestere de pana la 100-120 cm, dupa care formeaza arce de cerc, unele fiind foarte generoase astfel incat florile pot atinge solul din cauza elasticitatii lastarilor (Abraham Darby).
Acoperitori de sol – cei taratori, dar care pot acoperi o suprafata importanta de sol; nu sunt recomandati pt gradinile mici
Urcatorii – cei de pe arcade care sunt de foarte mare efect, conditia ar fi ca arcadele sa fie confectionate dintr-un material rezistent. Exista soiuri ca „Sympathie” care au o crestere foarte viguroasa si pot provoca pagube.
Ca inflorire sunt 2 grupe:
Remontanti – cu inflorire repetata
Neremontanti – care infloresc masiv o singura data, dupa care in perioada de vegetatie mai produc sporadic flori


Inperspectiva.ro



Inperspectiva.roTrandafiri din Romania si din alte tari
In Romania nu este o industrie dezvoltata in ceea ce priveste crearea de soiuri de trandarfiri, domnul Stefan Wagner fiind cel mai mare creator de soiuri (aproximativ 40). Campionii cu sute de soiuri in Europa sunt Anglia, Franta si Germania, cu creatori consacrati cum ar fi Austin in Anglia cu faimosii trandafiri englezesti ca „Abraham Darby” (un roz-portocaliu care are parfum de piersici) care pe langa tipul de crestere, mai sunt usor de recunoscut dupa felul in care apar petalele, in spirala, Meilland cu „Caprice de Meilland ”un roz superb si cu un parfum dulce racoritor sau „Peace”, soiul care a fost creat in Franta cu ocazia finalizarii celui de al II-lea Razboi Mondial, in Germania , Tantau cu soiuri ca „Mainzer Fastnacht” de culoare lavandei care are un parfum foarte puternic si Kordes cu soiul „Angela” ale carui buchete de flori de culoare roz au un parfum de flori de mar, astfel incat poti avea primavara in curte toata perioada de vara.


Soiuri de trandafiri mai mai putin cunoscute
Trandafirul verde – „Rosa chinensis var viridiflora” – trandafirul ale caror petale poti jura ca sunt frunze, atat ca forma, dar si culoare
„Rosa sericea var pteracantha” – specia care este decorativa prin spini, acestia fiind foarte lati si in faza juvenila sunt stravezii, parca ar fi din chihlimbar
„Pur Capric” – soiul de trandafir care isi schimba culoarea petalelor de patru ori:la deschidere este portocaliu cu tente de roz, trece in crem, roz si la final verde.


Soiuri de trandafir din Romania
Un mare creator a fost Stefan Wagner – doctor inginer cercetator la Statiunea Pomicola Cluj care a creat peste 40 de soiuri unele fiind recunoscute pe plan mondial, unul din ele se numeste „Foc de Tabara”.
Dintre soiurile create de Wagner putem aminti,
'Aroma', 'Auriu de Cluj', 'Bordura de Nea', 'Carmen', 'Cluj', 'Doamna in Mov', 'Doina', 'Golden Elegace', 'Golden Fiesta', 'Incandescent', 'Judit', 'Maribela', 'Mirela', 'Nostalgica', 'Orange Ace', 'Pasiune', 'Perla Transilvaniei', 'Petrina', 'Romstar', 'Rosabunda', 'Rosagold', 'Rosalinda', 'Rusticana', 'Sandra', 'Simfonia', 'Simina', 'Splendid', 'Steliana', 'Veronica', 'Violeta', 'Wagner's Favorite', 'Zburlici'.

Cum se inmultesc trandafirii?
Cea mai buna metoda de inmultire a trandafirilor este prin altoire pe un maces. Prin fortarea de a creste impreuna un soi nobil cu un trandafir salbatic se asigura o rezistenta mai ridicata la seceta si boli.
Mai este si metoda simpla de butasire prin tronsoane de tulpina recoltate toamna si puse sub un recipient (borcan, sticla de plastic). Se realizeaza astfel: se taie lastarii la varf dupa trecerea florilor, moment in care suntem siguri ca lastarul este matur, se fac butasi de 20-25 cm si se planteaza in pamant afanat. Se acopera cu recipientul ales (de preferat borcan de sticla), se uda bine fundul borcanului astfel incat apa sa se prelinga pe peretii exteriori ai borcanului, pentru a nu avea surpriza ca atunci cand udam intr-o parte pamantul sa fie inlaturat si astfel sa intre aer in borcan, lucru care nu este de preferat, efectul de sera dorit fiind inlaturat.


Inperspectiva.ro


Intretinerea trandafirilor
Toamna este perioada in care trandafirii se pregatesc pentru iarna, prin musuroirea la baza a tufelor. Lucrari suplimentare necesita trandafirii urcatori care pe langa musuroire la baza, se protejeaza pe inaltime cu diferite materiale vegetale: stuf, papura. Ideea este protectia impotriva vantului care reprezinta principalul dusman in perioada iernii. Materialele vegetale reprezinta scutul care preia toata puterea vanturilor reci (crivat). Primavara se inlatura solul din musuroire, se taie tot ce este afectat de ger, lastari bolnavi sau prea subtiri. Se lasa un maxim de 3-4 lastari sanatosi, iar ultimul mugure din varf trebuie indreptat spre exterior pentru a deschide tufa. Astfel se asigura o aerisire si o iluminare corecta a razelor solare. In perioda de vegetatie pe langa eliminarea buruienilor din jurul tufelor si irigarea in profunzime cu apa se fac taierile de intretinere. Acestea constau in taierea lastarilor pe care florile au trecut la aproximativ jumatatea lungimii intre punctul de pornire si floare.
Toamna pe langa musuroire sau protectia celor de pe arcade se mai fac taieri la trandafirii tufa, pentru cresterea rezistentei fata de crivat, prin scurtarea lastarilor care sunt mai inalti de 1.5 m.


Inperspectiva.ro


Inperspectiva.ro


De ce trandafirii se ofilesc atat de repede?
Ofilirea poate fi cauzata de mai multi factori: conditiile de transport si depozitare, perioada de timp de la recoltare si pana la momentul achizitiei de catre cumparator, rezistenta soiului de trandafir (de la cateva zile pana la 10-12 zile in functie de temperatura si umiditatea mediului inconjurator, daca trandafirii prezinta parfum sau nu, parfumul implicand un efort in plus, ceea ce duce la scurtarea perioadei de viata ca floare taiata.
Pentru a prelungi viata florilor taiate sunt mai multe metode, cele mai cunoscute fiind: punerea de zahar in apa din vaza, hidratarea florilor prin imersiunea in totalitate sub apa calaie timp de cateva ore dupa ce se improspateaza taietura, cand sunt cumparati sau primiti, tratament termic (se pune un vas cu apa la fiert , in momentul in care incepe sa fiarba se stinge focul,apoi baza tulpinii se introduce pe o lungime de 10-15 cm si se tine pana in momentul in care apar mici bule de aer pe tulpina, moment in care se scoate si se introduce repede intr-un alt vas cu apa rece. Fenomenul est simplu, hidratarea se face rapid si momentul in care este trecut in apa rece ,vasele se inchid din cauza socului termic si apa ramane in tulpina.

De la momentul in care se deschid bobocii si incep sa se contureze culorile specifice soiului respectiv, pana la felul in care se modifica culorile in functie de gradul de maturitate al petalelor, paleta de culori a trandafirilor variaza de la alb pur pana la un rosu foarte inchis aproape negru. Partea negativa in ceea ce priveste soiurile care au petalele de culoare foarte inchisa o reprezinta perioada de vara, cand, din cauza insolatiei, primele petale fiind negre se ard si astfel floarea nu se mai deschide fiind prinsa ca intr-o capcana. Un astfel de soi este „Astrid Gräfin von Hardenberg”. Un alt soi interesant „Paul Gauguin” care la deschidere este pestrit rosu cu alb crem, iar la maturitate ajunge un rosu ars. „Remy Martin” la inceput este portocaliu, iar la final este aproape alb.


Inperspectiva.ro


Trandafirii din Gradina Botanica
In colectia de trandafiri a Gradinii Botanice sunt aproximativ 300 de soiuri cuprinse in 5000 de tufe, avand culori de la alb pana la un rosu foarte inchis, iar ca parfum de la arome de fructe pana la condimente.

Intrebuintari ale petalelor de trandafir
Cele mai la indemana intrebuintari sunt cele legate de apa de trandafiri, bauturi alcoolice si nealcoolice ,dulceata de trandafiri, dar si exctractia de uleiuri volatile cu scopul de a fi utilizate in industria cosmeticelor, parfumuri, sapunuri etc