ARTA


inperspectiva.roLector Sanda Lazur – Profesor ikebana si design floral

Arta florala

 

 

 

Aranjamentele florale. Decorator floral.

Buchetele nu inseamna numai frumusetea florilor adunate intr-un manunchi, ele reprezinta o comunicare emotionala: dragoste, prietenie, recunostinta. Aceste sentimente trebuie puse in valoare cind lucram un buchet sau un aranjament floral, iar aceasta sarcina ii revine stilistului floral.

Trebuie facuta de la inceput o distinctie intre un florist, cel care lucreaza intr-o florarie si face un aranjament la comanda unui client, cu florile, culorile, speciile si materialele cerute de acesta si un designer florist pe mana caruia te lasi atunci cand doresti sa oferi flori sau vrei un aranjament pentru un eveniment special; ai incredere in profesionalismul, gustul si experienta lui, nu aduci poze sau reviste cand intri intr-un atelier floral.

In Romania , decoratorul floral este persoana care urmeaza un curs acreditat, invata notiunile de baza ale buchetelor si aranjamentelor florale, invata denumirile florilor, plantelor si frunzelor, invata sa faca buchete pentru diverse ocazii, lumanari de nunta si botez, studiaza tehnicile de intretinere si mentinerea florilor taiate, dar si a celor din ghivece si este instruit si in privinta aprovizionarii cu flori, accesorii, valorificarea si comercializarea acestora. Fiind destul de curand recunoscuta ca meserie, cei care lucrau in acest domeniu nu aveau o diploma, invatau de la personalul din florarie, era un fel de practica si initiere la locul de munca.

 

 

 

 

inperspectiva.roCum vi se par aranjamentele florale care se gasesc la noi? Cum este dezvoltata arta florala in alte tari?

Suntem, la fel ca in multe domenii, la inceput in industria florilor. Nu avem scoli specializate de design floral, nu avem floristi cu renume international care sa fi participat la competitii sau concursuri organizate anual pe intreg mapamondul. Sunt cateva nume, putine (Andreea Stor, la Cluj si Nicu Bocancea, Bucuresti) care sunt "altfel", in bine, specializati in strainatate, pe cont propriu. Exista la Institutul Agronomic Bucuresti, la Horticultura, doamna profesoara dr.Sorina Petra, care tine cursuri de arta florala cu putinele mijloace pe care le are, dar cu o mare pasiune si dragoste de flori.

Exista acum in floristica, ca si in intreaga societate, cautarea unei expresii personale: prin cunostintele si inspiratiile dobandite de-a lungul istoriei si cu exceptionala calitate a florilor si a altor materiale si accesorii florale, designerul floral are aceasta provocare de-a multumi clientii prin realizarea unui aranjament sau buchet care sa-i exprime sentimentele si dorintele.

Este foarte important sa realizezi un buchet cu un design elevat, care sa contina amprenta personala a artistului; este ca in moda: alegi marca, brandul, creatorul.

Suntem in fata unei continue schimbari a pietii in acest domeniu, oamenii pot cumpara buchete comune de oriunde, de la coltul strazii sau de la supermarket, dar nu trebuie sa ne ingrijoram din aceasta cauza, ci s-o privim ca pe o oportunitate; ne focalizam pe design, dar trebuie sa avem cunostintele si tehnicile care se utilizau in trecut si sa avem bune informatii despre flori, materiale si sursele de obtinere.

Cateodata clientii au un scop emotional cand ne viziteaza, este sarcina noastra sa le transpunem emotiile in flori, fara cuvinte, sa-i facem fericiti si sa le dam mai mult decat se asteapta; aceasta este cheia succesului si a bunului mers a afacerii noastre.

In strainatate este cu totul altceva decat in Romania; in primul rand este vorba de bani, de puterea de cumparare a pietii. La noi, cand este vorba sa oferi un buchet la inceputul scolii sau daca mergi la doctor, preferi sa duci o cutie de bomboane sau ceva cosmetice, nu pentru ca romanii si in special femeile nu ar aprecia florile dar, exista aceasta mentalitate ca florile sunt perisabile si trebuie oferit ceva mai practic.

In toate tarile pe care le-am vizitat si in scop profesional, industria florilor este extrem de perfectionata : de la bursa de flori care functioneaza exemplar, Olanda este cel mai bun exemplu, la distributia si comercializarea lor in toata lumea; calitatea plantelor este ridicata, achizitionarea lor si expunerea in florarii presupune o mare pricepere.

Florariile sunt dotate cu tot ce este nevoie, sunt cochete, vitrinele sunt opere de arta, interioarele au un design deosebit incepand cu mobilierul, vasele expuse sunt achizitionate de la firme celebre de ceramica, sticla, impletituri, etc. totul intr-o ambianta de o eleganta rafinata. Chiar si micile florarii de cartier au sicul lor, clientii sunt fideli si rasplatiti cu frumoase aranjamente.

Daca intri in florariile noastre esti ametit de inghesuiala galetilor cu flori expuse, ghivece si alte produse care nu ar trebui sa stea intr-o florarie (detergenti, produse de uz casnic, etc); bineinteles ca sunt si exceptii, dar per total nu este o buna impresie, lucru confirmat si de floristii straini care au venit in Romania pentru workshopuri si au dat o raita prin florariile noastre.

In alte tari exista si un fel de supermarket-uri (in genul Hornbach) specializate pe intrega gama de flori si articole de gradinarit, accesorii, absolut orice are nevoie un florist, in toate gamele si culorile posibile, prezentate foarte atragator, cu toate instructiunile de folosire si intretinere. Mai exista de asemenea in Occident, in special in Europa, scoli de design floral, cu nume de profesori cu recunoastere internationala si rezultate fabuloase in acest domeniu, care fac sa existe liste de asteptare pentru cei care doresc sa urmeze la ei cursuri si exista si voluntari care lucreaza pe langa acesti maestri si ajuta la demonstratii si workshopuri.

Exista mai ales in lumea civilizata un public consumator, care nu traieste de pe-o zi pe alta si care isi permite sa cumpere flori, multe, sa-si amenajeze gradinile si sa participe la evenimente exceptionale, sa-si faca viata mai frumoasa, apreciind natura si florile prin arta pe care o realizeaza.

Arta florala costa: flori, accesorii, publicitate, educatie, perfectionare si studiu continuu.

inperspectiva.ro

Aranjamentul floral pentru evenimente

Bineinteles, atunci cand vorbesti de flori te gandesti la un eveniment anume; putina lume in Romania isi cumpara flori pentru propria casa, poate de sarbatori, Paste sau Craciun.

In Occident am vazut lume care cumpara flori cu bratul, adica 10-20 de fire, pentru decorarea locuintei, aproape saptamanal. La noi sunt evenimente esentiale ale vietii, nastere, casatorie, inmormantare, la care florile sunt nelipsite.

Lumanarile de cununie si botez sunt decorate, cel mai adesea, standard, cu flori puse in suport, crizanteme sau garoafe, cu multa verdeata, buchetele de mireasa si nasa se fac tot clasic, in mana, cel mai mult din trandafiri.

Foarte putini clienti accepta altfel de aranjamente pentru nunti, flori mai putin cunoscute, mai exotice, frunze sau ramuri, diverse accesorii.

In privinta buchetului de mireasa neconventional cu forme deosebite, lucrat pe suport de metal, sarma, lana sau midolino, de dimensiuni si lungimi mari, care sa atarne pe langa trena sau rochie ori buchet sub forma de gentuta sau bijuterii florale gen colier cu orhidee lipite, fericiti acei stilisti care au primit astfel de comenzi. Este un drum greu de educare a gustului, iar la noi inca este valabila vorba"clientul nostru, stapanul nostru".

In ceea ce priveste aranjamentul funerar, nu mai vorbesc, jerba si coroana pe suport de stuf, cu garoafe insarmate, pare vesnic ca si viata de apoi…

Sunt cativa tineri care lucreaza in florarii si incearca sa ofere altceva in acest domeniu, le urez succes.

inperspectiva.ro

Buchetul de nunta preferat

Buchetul de nunta preferat este cel clasic, in general depinde de buget, se porneste cu pretentii, orhidee, cale, hortensii si dupa multe calcule si tergiversari se ajunge la trandafiri ieftini sau garoafe si crizanteme; asta nu ca aceste flori nu ar merita sa stea intr-un frumos buchet de mireasa, ci din motive financiare.

La evenimentul Flowers & Oxford la care am participat in august 2014 am asistat la demonstratia unei creatoare italiene, Angelica Lacarbonara, care a realizat un buchet de mireasa, din zona ei, Sicilia, la al carui design a lucrat doua zile: suport –microfon, la care a atasat benzi transparente din plastic, lungi de cca 2 m, atat cat era trena rochiei, pe care a lipit un numar imens de margele, perle, paiete, dantele, toate albe si argintii, iar in final in fata publicului a lipit orhidee albe intre spatiile ramase, si mici frunze; a fost o lucrare exceptionala realizata cu o migala de invidiat. Toata lumea a fost curioasa cat ar costa un astfel de buchet, 500 de euro a fost raspunsul la care a adaugat ca mireasa, dupa ce florile naturale se usuca, revine la atelier pentru inlocuirea lor cu flori artificiale, astfel avand un buchet vesnic in amintirea nuntii (bineinteles, se cere un onorariu suplimentar pentru forma artificiala). Cate mirese din Romania si-ar permite asa ceva?

inperspectiva.ro

Buchetul de flori potrivit pentru o vizita obisnuita

Eu cand merg in vizita, chiar din copilarie, am invatat ca e frumos sa duci flori chiar daca ai si alt cadou si pana in ziua de azi eu fac la fel; florile emotioneaza si infrumuseteaza casa, te incarca cu o energie buna.

Nu trebuie neaparat sa cumperi flori din florarii, poti sa te duci dimineata in piata de cartier, sunt tarani care vin cu flori proaspete , frumos mirositoare, din gradina lor; poti alcatui singur un frumos buchet, cureti frunzele deteriorate, tai florile sub apa pentru patrundere ei pana la floare, astfel isi revine daca este putin ofilita, poti adauga cateva cracute, il legi cu o sfoara decorativa in loc de clasica hartie de ambalaj; astfel iti exprimi personalitatea si gustul tau, esti multumit ca ai realizat un frumos buchet si cu siguranta costa mai putin.

Nu trebuie sa cheltui bani multi ca sa fie un lucru frumos!

Daca vrei sa faci o vizita persoanei iubite sau familiei ei atunci situatia se schimba, cumperi trandafiri, care se pot uni intr-un buchet combinat cu macesi sau frunze decorative, dar atunci trebuie sa ajungi la piata de flori unde ai o gama larga de flori, ai de unde alege!

inperspectiva.ro

Culori, trenduri…

Tendinta, moda in materie de flori este data de stilul artistului; el este cel care dicteaza forma, culoarea, floarea sau accesoriile anului.

Ce pot spune in legatura cu trendurile din acest an este ca la Flowers&Oxford, lana a fost cea care a impresionat si s-a apreciat foarte mult in aranjamentele expuse; este o lana speciala folosita de floristi, cu sarma in interior, sau calupuri de lana impaslita, cu fire de metal sau alte elemente in compozitie; este foarte frumoasa, se poate folosi ca baza in buchete, cu fire atarnand sau legate pe diverse suporturi gen vas, ghiveci sau facute instalatii imense , in stilul binecunoscutilor Per Benjamin sau Gregor Lersch care lucreaza mult cu lana, atat la buchete, cat si in aranjamente pentru spatii mari , gradini, restaurante, magazine sau hoteluri unde au un impact visual extraordinar.

Aceasta lana este in trend. In privinta florilor tot orhideea in toate speciile ei ramane in top, dar se folosesc foarte mult si florile de gradina, cele mai simple si tot ce putem gasi pe marginea drumului ca planta, spice, diverse graminee, adica se pune accentul pe naturaletea si gingasia florilor obisnuite care se pot recolta intr-o plimbare pe camp sau  la marginea padurii; se fac mici buchete sau aranjamente in vasele sau obiectele care le avem la indemana acasa sau vesela din bucatarie, ca un firesc cotidian.

Se foloseste foarte multa sarma decorativa, ca baza de buchet sau in instalatii florale, se folosesc margele, perle, seminte, fructe ale copacilor sau plantelor(ghinde, conuri, roscove), frunzele se folosesc in exces mai ales de creatorii asiatici care au rabdare sa impleteasca aceste frunze dandu-le alte forme foarte atractive.

In final iti dai seama ca intrand in aceasta lume a florilor si a artei florale iti trebuie multi bani ca sa poti invata tot ce este in top in domeniu, trebuie sa te instruiesti continuu, sa participi la evenimente atat in tara cat si in strainatate, sa-ti cumperi materialele si accesoriile la moda, sa ai surse de achizitionare a florilor de calitate si nu in ultimul rand sa ai clienti care sa cumpere si sa aprecieze ceea ce faci.

Este foarte greu dar cine este pasionat si talentat in acest domeniu va reusi cu siguranta.

inperspectiva.ro



inperspectiva.ro

inperspectiva.ro


inperspectiva.ro

inperspectiva.ro