PRIMA PAGINA   INTERVIURI   CONTACT

 

 


inperspectiva.ro

 

 


 

STIINTA


inperspectiva.roDr. Ing. Horticultor Burlacu Cristian

Vita de vie

 

 

 

Vita de vie.

In opinia mea vita de vie reprezinta un organism viu si daca imi permiteti sa fac o comparatie, este un copil pe care trebuie sa il intelegi din primele clipe de viata (de la altoire), sa il urmaresti, sa il ajuti sa se formeze pentru ca asa cum este “scolit” din primii ani, asa te va rasplati  pe toata perioada lui de viata.

 

 

Ce se intelege prin material saditor la vita de vie?

Materialul saditor la vita de vie prin definitie este materialul utilizat pentru plantare in vederea obtinerii productiei de struguri.

 

 

Ce perioada ii trebuie unui puiet sa se dezvolte si sa rodeasca?

Vitele altoite necesita o perioada de 3 -4 ani pentru crestere si dezvoltare pana la intararea pe rod. Ca sa va exemplific aceasta lunga perioada de timp am sa va relatez pe scurt procesul tehnologic. Dupa altoire vitele au nevoie de un o luna in conditii de temperatura si umiditate controlate pentru formarea calusului  si aclimatizarea acestora inainte de a fi scoase in camp in scoala de vita de vie unde vor sta o perioada de aproximativ 8 luni, timp in care se va definitiva calusarea (tesut de rana), se vor forma radacinile si are loc cresterea lastarului. In toamna aceluiasi an, dupa caderea frunzelor, in toamna, vitele se scot din scoala de vita de vie, se realizeaza clasarea (sortarea dupa numarul de radacini, grosimea vitelor, a lastarului si gradul de sudura dintre altoi si portaltoi, toti acesti parametri sa fie conform STAS –ului), dupa care se poate trece la vanzarea vitelor de anul 1 catre beneficiari. Din momentul plantarii de catre beneficiari a vitelor si pana la intrarea pe rod a acestora este necesara o perioada de 2 - 3 ani. 

inperspectiva.ro

Ce soiuri altoi sunt compatibile cu soiurile de portaltoi cele mai des folosite?

Marea majoritate a soiurilor si a clonelor sunt compatibile cu portaltoiul . Daca nu ar exista afinitate intre cei doi parteneri (soi si portaltoi) nu am putea discuta de vite altoite.

inperspectiva.ro

Ce boli pot afecta vita de vie?

Numarul acestora este destul de mare si sunt urmarite de cei care produc materialul saditor viticol si producatorii de struguri, dar si de organismele de control ale statului. Am sa va dau doar cateva exemple si anume: cancerul vitei de vie, putregaiul alb al radacinilor vitei de vie, excorioza vitei de vie, fainarea, mana vitei de vie, iar atunci cand exista productie poate aparea si putregaiul cenusiu al strugurilor.

inperspectiva.ro 

inperspectiva.roCe soiuri vechi romanesti exista ca material saditor?

In ultimii ani incercam sa reintinerim colectia nationala de soiuri si clone a Institutului motiv pentru care am realizat inmultirea a cateva soiuri vechi romanesti si anume: Braghina alba, Gordin gurguiat, Negru vartos, Tata vacii neagra, Tata vacii alba, Armas, Tata caprei neagra, Braghina roz, Parciu, Coada oii, Gordin, Rara alba, Ardeleanca, Coarna alba, Coarna neagra, Coarna rosie, Coarna vanata, Razachie alba, Razachie rosie, Berbecel, Cabasma alba, Cioinic, Creata, Cruciulita, Iordana si Mustoasa de Maderat.

 

 

Ce soiuri se planteaza in mod deosebit?

Micii producatori si aici ma refer la persoanele fizice care infiinteaza plantatii de pana la 1 Ha, se orienteaza la vita de vie pentru struguri de masa si in special la soiul Victoria, Augusta, Napoca, Coarna neagra selectionata. In general acestia cauta soiuri cu boaba mare, foarte rare sunt persoanele care intreaba de vite pentru struguri de masa care sa fie si aromati. La polul opus, marii producatori care infiinteaza mai mult de 1 ha solicita soiuri pentru struguri de vin, iar in ultimii ani solicitarile au fost pentru Chardonnay, Sauvignon petit, Merlot, Cabernet si Feteasca neagra.

 

 

Care este randamentul catorva soiuri mai des folosite?

In conditiile de Valea Calugareasca randamentele nu sunt mari deoarece aici sunt soluri grele (care se compacteaza foarte repede), iar pentru o scoala de vita de vie sunt necesare soluri nisipoase, cu o structura usoara. Un alt aspect il reprezinta faptul ca altoirile realizate manual au randamentele cele mai mari (92%), dar acestea prezinta dezavantajul ca trebuie sa fie realizate pe o perioada foarte scurta de cateva zile si nu mai exista forta de munca calificata. La noi si in general la producatorii de material saditor viticol se utilizeaza altoirea mecanizata care imprima randamente mai mici (50% – 70%).

inperspectiva.ro

Ce piata de desfacere exista  pentru material saditor?

Aceasta este o problema nerezolvata inca pentru ca avem concurenta neloiala din partea producatorilor individuali care isi vand vitele pe marginea strazii la preturi mai mici asta datorita faptului ca nu elibereaza acte, nu platesc TVA si care, normal, au preturi mai mici de productie. Am reusit sa ne cream o piata de desfacere avand ca recomandare materialul produs de noi prin calitatea buna a acestuia. In ultimii ani cererea pentru material saditor viticol a crescut si apar noi si noi clienti. Multumirea noastra sufleteasca este atunci cand dupa un an din momentul in care vita a fost vanduta catre clienti acestia ne suna sa ne spuna ca au avut prindere in plantatie de 98% – 99% si sa ne felicite pentru materialul pe care noi l-am produs.


inperspectiva.ro


inperspectiva.ro


      PRIMA PAGINA   INTERVIURI   CONTACT