PROFESII


inperspectiva.roMocanu Robert – Medic veterinar, instructor dresor

Dresajul, stim intotdeauna cand incepe, dar nu stim niciodata cand se termina.

 

 

 

Mocanu Robert

Pasiunea mea pentru caini a inceput acum foarte multi ani. Practic, toata viata mi-au placut cainii, numai ca pur si simplu nu am stiut cat imi plac pana in clasa a douasprezecea, cand mi l-am cumparat pe primul. Atunci a fost o poveste care acum mi se pare amuzanta, dar atunci a fost o adevarata aventura pentru mine. Am fost un copil crescut sub controlul foarte puternic al parintilor si practic a fost un act de curaj din partea mea sa chiulesc de la meditatii, sa-mi strang bani si sa-mi cumpar un caine, exemplar pentru care am dat o suma imensa pentru vremea respectiva. Erau 200 marci germane, care acum aproape 20 de ani erau foarte multi bani. Am reusit sa-mi iau catelul, parintilor mei le-am spus ca este o donatie a unui coleg care avea o catelusa si facuse pui, iar pe  unul dintre ei mi l-a dat gratis. Ei nu au stiut niciodata ca am dat bani pe cainele respectiv. Practic, in momentul acela am descoperit cat de mult imi plac cainii cu adevarat si usor usor nevoia de a-mi controla cainele m-a impins catre dresaj. Ajunsesem sa merg pe strada si daca trecea o masina pe langa mine si exclama cineva ”ia uite ce masina am vazut”, eu in loc sa intreb “ce marca era” intrebam “ce rasa este” sau daca venea un prieten si spunea ca s-a intalnit cu o fata, nu intrebam “ce varsta are”, intrebam “cat are”, exact cum intrebi la un caine. Totul a culminat la un moment dat cu faptul ca eram la semafor cu mama si in momentul in care s-a schimbat culoarea semaforului in verde, m-am intors si i-am spus “pas” de am crezut ca ma va pocni. Mi-a scapat…si s-a suparat.  

Cainele pe care il luasem era ciobanesc german si clar trebuia sa-l dresez. Am inceput sa frecventez niste cursuri de dresaj, insa nu prea aveam bani si plateam facand munca patriotica  pe acolo. Asa am inceput sa fac dresaj.

Parintii meu au vrut sa ma faca medic uman, dar acum luandu-mi cainele, acesta mi-a schimbat oarecum viata. Nu simteam nici un fel de atractie fata de Facultatea de Medicina Umana, era doar mai mult alegerea parintilor si am zis ca daca eu tot nu reusesc sa ma hotarasc ce sa urmez in prima faza, am zis sa merg pe alegerea lor. Dupa ce am luat cainele si am picat cu brio la medicina umana, m-am reorientat catre medicina veterinara si asa am ajuns in Bucuresti. Aici am cunoscut si un crescator de ciobanesc german pe care-l ajutam cu cainii lui si in schimb imi mai trimitea cate un client, doi la dresaj, dupa care facultatea a mers inainte si numarul de clienti a tot sporit. Faptul ca mi-a placut sa lucrez cu animalele, m-a facut sa citesc tot ce am putut sa prind. Tin minte ca eram inca la Brasov si eram disperat sa caut materiale cu si despre caini, sa cunosc cat mai multe lucruri. Aparuse o carte pe vremea respectiva, pe care o citisem din scoarta in scoarta, stiam pagina la care gasesti o anumita informatie, dar simteam nevoia de mai mult si m-am dus la Asociatia Chinologica sa-i intreb pe ei unde as putea gasi reviste despre caini. Tin minte ca doamna de la receptie a cascat niste ochi mari si nu i-a venit sa creada si mi-a raspuns:”nu stiu unde”, si am intrebat-o: “doamna, dar dumneavoastra de unde aveti?” si mi-a raspuns: “eu le-am cumparat in timp”. Am intrebat la randul meu: “ cum fac sa mi le imprumutati si mie? sau vi le platesc”. Mi le-a dat pana la urma pe gratis, i-am lasat buletinul ca sa fie sigura ca ma intorc si i le aduc..Dupa carti a urmat internetul si practic am evoluat citind,vazand… am fost autodidact.

 

inperspectiva.ro

 

Despre dresajul de caini

Poate o sa dezamagesc pe multi. Ca in orice domeniu este vorba de multa munca. Trebuie sa repeti. Tuturor dresajul li se pare spectaculos. Este la un moment dat spectaculos, dar ca sa ajungi la partea aceea de spectacol trebuie sa treci printr-o parte monotona. Trebuie sa stai sa repeti continuu si sa vezi de fiecare data unde e cresterea, cum e cresterea, sa  cultivi practic cresterea cainelui. Trebuie sa incepi de la ceva simplu si sa tot construiesti.

Unii dintre clienti vin si spun :”am si eu un catel , vreau si eu sa-l dresez, dar nu vreau mare lucru, vreau sa ma asculte”. Ceea ce de fapt vrea chintesenta, toata lumea vrea un caine care sa-l asculte, din aceasta cauza facem dresaj. Toti ma intreaba cat dureaza. Dresajul, stim intotdeauna cand incepe, dar nu stim niciodata cand se termina. De ce ?

Avem comanda:”sezi, asteapta”. Una este sa lucrezi aceasta comanda cu un catel la el in curte unde cunoaste tot ambientul, unde nu sunt factori de distragere, nu ai nici un stimul si una este sa lucrez cu el in acel cadru si sa comand “asteapta” ,eu departandu-ma la un metru, este cu totul altceva sa lucrez cu el si sa dau comanda “asteapta”, eu departandu-ma la doi metri, cu totul alta poveste sa ma departez la zece metri, diferit daca las cainele in curte si eu sa intru in casa, e cu totul alta poveste daca iesim pe strada si ma indepartez de el, este diferit daca suntem pe strada si trece un om pe langa doi oameni, diferit daca trec doi sau un grup de oameni, este diferit daca noi suntem pe strada si trece un alt caine sau trece o masina. Toate aceste lucruri, desi este vorba de aceeasi comanda trebuie lucrate in timp, sunt mai multi factori la care cainele trebuie expus treptat, trebuie recompensat, trebuie avut grija sa nu se sperie si asa mai departe. Aceste este un exemplu a ceea ce inseamna perseverenta in dresaj.

Dresajul le ofera clientilor sansa de a exersa cu cainele lor, de a crea o legatura cu cainele lor si de a o intari, de a o dezvolta. “Sezi”, “culcat”, “asteapta”, “mergi la pas” sunt doar niste instrumente si exact treaba asta le-o spun clientilor. Un ciocan , o rindea, niste cuie sau mai stiu eu, acestea  sunt niste instrumente de tamplar, dar asta nu inseamna ca esti tamplar. Nu vor sti ce sa faca cu ele. Exact asa se intampla si cu catelul. Degeaba vine un client si-mi aduce cainele, eu il invat diverse comenzi, dar pe el in continuare nu il va asculta, daca nu exerseaza impreuna. Clientul trebuie sa exerseze continuu cu catelul lor.

 

inperspectiva.ro

 

Alegerea cainilor

Unii oameni nu stiu sa-si aleaga cainele potrivit. Ei pur si simplu cedeaza intr-un moment, trec pe la mall, de obicei acolo se intampla cel mai des, vad catelul in vitrina si l-au luat, fara sa se intereseze inainte cat de mare va creste acel catel, ce nevoie de miscare are, ce temperament este rasa respectiva, si din cauza aceasta apar foarte multe probleme. Ei zic ca daca este un catel mic nu va avea nevoie de atat de multa miscare. Nu conteaza marimea cainelui. Orice caine are nevoie de miscare, poate nu atat de multa ca unul mare, dar are nevoie de miscare. Cainele, din cauza faptului ca nu iese la plimbare si n-are un program bine pus la punct, se apuca sa roada canapeaua sau sa roada covorul, sa roada cablurile, sa roada peretii sau usile, sa latre pana se isterizeaza vecinii si asa mai departe.

 

 

Nivel de dresaj- exista comenzi usoare si comenzi grele?

Comenzile de baza, “sezi”, “culcat” si “mers la pas” sunt comenzi mai usoare, sunt mai firesti pentru caini, si sunt comenzi mai complicate, care, pentru a le dezvolta trebuie sa avem mai intai alte lucruri puse la punct. De exemplu pentru comanda ”asteapta”, catelul trebuie  sa stie   intai comanda “sezi”, pentru pozitia “frumos” sau “sluj” este important ca el sa stie comanda “sezi, asteapta”, pentru comanda “mort” este important ca in prealabil sa cunoasca comanda “culcat”. Deci putem sa spunem ca unele comenzi sunt mai complicate din cauza ca ele se construiesc pe baza altor comenzi mai simple.

 inperspectiva.ro

 

Exista rase de caini care se dreseaza mai usor si altele mai greu?

In general da, dar cum fiecare padure are uscaturile ei la fel asa se intampla si la caini, in cadrul rasei sunt indivizi. E o polemica…in principiu sa zicem ciobanescul german, linia de lucru: malinois, doberman…in general se dreseaza mai usor cainii care se stimuleaza foarte bine. Un caine “mangacios” se va dresa usor, un caine caruia ii place mult o minge sau o jucarie se va dresa usor pentru ca vei putea conditiona accesul la mancarea sau jucaria respectiva.” Daca vrei jucaria fa “culcat”, sau “mers la pas” 100 metri in prima zi, vrei jucaria in continuare  a doua zi “mers la pas” 110 metri si a treia zi 120 metri” si asa mai departe. Sunt rase destepte cum sunt haski, samoyed, cum sunt si beagle, si reprezentantii lor se stimuleaza la un moment dat foarte bine, numai ca au o cu totul alta filozofie in ceea ce priveste viata, ca de exemplu: “ ok, nu vrei sa-mi dai biscuitul, bine, eu imi caut de lucru…”. Si-atunci cu rasele respective merge un pic mai greu desajul, dar asta nu inseamna ca nu-i duce capul, nici pe departe, doar ca stiu sa gandeasca mai mult in interesul lor. Sunt un pic mai egoisti.

 

Dresajul nu este nimic altceva decat o suita de reflexe conditionate pe care,daca stii sa le legi foarte frumos intre ele, iti ofera o imagine foarte frumoasa. Dresajul se face prin body-language si trebuie sa fii capabil sa-l exprimi. Tot dresajul se face la un moment dat in joaca. Oricat de diplomata ar fi metoda de dresaj, intr-un final se pune problema si de un pic de forta fizica. Sunt clar momente in care, fizic, trebuie sa impingi un pic cainele, sa-l dai la o parte, sau, sa te impui fizic, sa-i arati ca trebuie sa faca cum vrei tu. Tu ii dai tot ce e mai bun pe lume, poate pe el la un moment dat nu-l intereseaza si atunci nu-ti ramane alta alternativa decat:” ok, nu vrei bombonica, faci ca asa am zis eu” si atunci trebuie sa-l fortezi in momentul respectiv si ai nevoie de indemanare si de forta fizica. Problema aici se pune la un moment dat de profil energetic, om contra caine, adica daca avem un om care este foarte energic, acesta nu va avea probleme niciodata sa se impuna in fata unui caine. Daca avem un om cu profil energetic mai scazut, un om caruia ii place mai mult ca in loc, de exemplu, sa plece in drumetie, ii place sa stea acasa sa se uite la televizor, acest gen de persoana are o problema mare daca-si ia un caine cu profil energetic inalt, un caine care vrea tot timpul sa-i arunci o minge, tot timpul vrea sa-l plimbi, sa-l alergi, sa-l scoti la plimbare, sa faca ceva. Acestia doi se vor intelege foarte greu.

 

inperspectiva.ro

 

Cainele imprumuta din caracterul stapanului?

Da, este adevarat, imprumuta si trasaturi fizice, dar mai ales psihice si am constatat acest lucru si pe cainii mei.

 

 

Despre cainii dumneavoastra

Primul meu catel a fost un ciobanesc german care mi-a schimbat viata si care m-a determinat sa urmez Facultatea de Medicina Veterinara si datorita caruia am ajuns sa fac dresaj.

Am trei caini. Doi sunt acasa si unul il tin la padoc, pentru ca este un malinois, un caine cu energie debordanta. Am incercat sa-l tin doua zile acasa, dar mi-a devastat-o, fugea cu masa in gura, fugea cu papucii in gura…Am ajuns la concluzia ca amandoi suntem mai fericiti daca el sta la padoc. Sper ca intr-o buna zi sa-l iau acasa, caci l-am luat sa fie catelul meu, dar astept sa se mai maturizeze putin.

Urmatorul caine este Ghita, care este un metis de  bishon cu west highland white terrier (westi). Ghita, practic, a fost la inceput clientul meu vreo luna de zile, a fost al unei doamne care intr-un final nu s-a inteles cu el, are si catelul o mica latura intunecata si e razbunator, dar in esenta daca stii sa pastrezi un echilibru cu el este un caine foarte placut. Am facut dresaj cu el si intr-un final a ajuns sa fie catelul meu, caci se certa cu stapana care nu a mai rezistat si l-a dat afara din casa.

Mai recent, la mine in casa a mai aparut Mox care este un jack russel terrier care este al unei persoane care nu are timp liber, tine la cainele lui si de fiecare data cand este in tara ma suna si il duc sa-l vada si sta cu cainele, doar ca nu sta mai mult de doua-trei zile, dupa care cainele se intoarce la mine, iar stapanul poate se intoarce peste o luna sau poate peste doua luni. S-a pus la un moment dat problema sa-l duca in Germania, dar sincer sa fiu mi-ar parea rau sa mearga acolo, pentru ca este un caine care stie foarte multe lucruri, si-am investit foarte multa energie si foarte mult timp in el. Este intr-un fel cartea mea de vizita acest catel. De fiecare data cand este cineva mai necredincios il scot pe Mox si ii arat ce stie sa faca Mox si cum ma inteleg cu el.

Am si un malinois care nu are inca patru luni, dar care este un vampir energetic si de care v-am povestit mai sus.

 


inperspectiva.ro

inperspectiva.ro


www.planeta.hamham.ro