SPORT


inperspectiva.roCorina Peptan – Campioana Mondiala la Sah   

Practic acest sport de 27 de ani si ma fascineaza si acum ideea ca nu poate fi cunoscut cu adevarat

 

 

 

Despre sah

Tatal meu mi-a luat un sah si m-am simtit imediat atrasa  de acest joc, nestiind regulile. Cand un prieten de-al tatalui meu m-a  dus la clubul de sah din Bumbesti-Jiu,Jud.Gorj, am jucat cu o fetita de varsta apropiata. Am pierdut si am plans, deci era si competitie…

Mai tarziu, cand am invatat regulile si lucram din reviste de sah diverse probleme m-a atras si partea artistica si solutionarea  problemelor. Cred ca pasiunea, motivatia de-a continua si cand nu sunt realizari si firea competitiva m-au facut sa-mi placa competitiile, m-au facut sa-mi placa mai ales partea artistica. Gasirea de solutii la diversitatea de pozitii care apar m-au determinat sa muncesc si sa caut armonia din acest minunat joc si m-au determinat sa ma dedic cu convingere.

Practic acest sport de 27 de ani si ma fascineaza si acum ideea ca nu poate fi cunoscut cu adevarat. Mereu am de invatat cate ceva, iar practica imi ofera surprize, partenerii de joc sunt diversi si fac ca partidele sa fie complexe si proaspete

 

 

 

 

 

inperspectiva.ro

 

Sentimente dupa jocul de sah

Indiferent daca castig sau pierd, ma preocupa sa-mi indrept greselile. Desigur ma bucura sa castig, dar imi place sa raman cu picioarele pe pamant si sa fiu obiectiva cu jocul meu si al partenerului de joc.

 

 

Simultane si turnee

Am dat cateva simultane. Sunt destul de obositoare. Cel mai interesant a fost intr-o gara din Spania pe un peron.

Cand ma uit in urma, imi dau seama ca am calatorit mult. La 13 ani am inceput sa joc diverse turnee in afara tarii, mergand de cele mai multe ori  singura.

 

 inperspectiva.ro

 

Premii

Au fost multe medalii. Mult timp ma atragea numai locul 1, in special la Campionatele Mondiale si la Campionatele Europene de juniori. Am obtinut multe medalii la Campionatele Mondiale si la Campionatele Europene, vreo 13 la toate categoriile de varsta pana la 20 ani. Fiind un sport sarac, de multe ori satisfactia era sub forma rezultatului obtinut. Cu drag tin minte primul Campionat Mondial de copii categoria pana in 10 ani. A fost in vara lui 1988 la Timisoara. Am castigat detasat cu un punctaj aproape de maxim10,5 puncte din 11 posibile. Eu fiind originara din Bumbesti-Jiu, la intoarcerea

acasa, la gara am fost asteptata de foarte multa lume. Chiar si trenul care mergea mai    departe a mai stat in gara. Imi amintesc cu drag, toate cele patru  titluri de campioana mondiala de juniori, la diverse categorii de varsta. De asemenea castigarea Cupei Campionilor Europeni cu echipa AEM Timisoara. Cele noua titluri de campiona nationala de senioare, precum si multe alte reusite. Pretuiesc si titlurile de cetatean de onoare in orasele: Bumbesti-Jiu, Targu-Jiu si Timisoara.

 

 

Antrenament

Ma antrenez pe internet cu  Marele Maestru Nanu Ciprian. Joc partide pe internet, lucrez din diverse carti de sah si mai lucrez pe laptop.

Exista pregatire la adversar. Cu ajutorul laptopului,se gasesc partide ale adversarului. Orice adversar are puncte forte si puncte slabe.

 

inperspectiva.ro

 

Scoala romaneasca de sah

Am avut echipa olimpica feminina in trecut care se batea cu URSS pentru  primele doua locuri. Acum avem pe Nisipeanu Dieter, care a fost Campion European de seniori acum cativa ani. Sunt copii talentati in Romania, problema e continuitatea. Din lipsa de fonduri, dispare motivatia, apar alte atractii, etc…  

 

 

Partide de sah marcante

Nu am una anume. Nu imi pica bine cand pierd, dar cu timpul am invatat sa trec mai repede peste pierdere.

 

 

Parteneri de joc preferati

Sunt multi jucatori, dar mi-a placut sa joc cu Maia Chiburdanidze. Maia Chiburdanize pentru ca a fost 13 ani campioana mondiala de senioare si e de o modestie rara, bun simt, eleganta si fair play. Putini oameni isi pot pastra aceste calitati cand se invart in zona cunoasterii si a gandirii.Cred ca trebuie multa forta pentru a ramane cu picioarele  pe pamant in mrejele si complicatiile cunoasterii.

 

 inperspectiva.ro

 

Sahul in comparatie cu alte sporturi

Sahul e ca o Cenusareasa fata de alte sporturi, tocmai pentru ca implica zona gandirii si nu e o zona confortabila nici chiar pentru sahisti.

 

 

Satisfactiile finaciare

Sunt mici, chiar daca esti foarte bun. Sunt putini in topul mondial care pot vorbi de satisfactii materiale, iar la fete si mai putin.inperspectiva.ro