ARTA


inperspectiva.roAdina Paun – Presedinte Asociatia de Origami Romania (ADOR)

Pe masura ce impatuream, deveneam mai priceputa la impaturit.

 

 

 

Despre Adina Paun

Am 25 de ani si sunt absoventa a Facultatii de Pedagogie din cadrul Universitatii Bucuresti.Am descoperit arta impaturirii hartiei acum sase ani. Invatam pentru niste examene si, din dorinta de a face orice altceva, pierdeam timpul in fata calculatorului. Am gasit atunci ceva ce avea sa-mi redefineasca intreaga existenta. Spun ca mi-a redefinit intreaga existenta pentru ca in prezent, origami este o mare, mare parte din viata mea. Am mereu hartie la mine si impaturesc oriunde: in autobuz, in tren, la cursuri (pe cand inca eram studenta), in timp ce ies cu prietenii sau in timp ce ma uit la filme. Toti apropiatii mei s-au obisnuit cu mine, caci faptul ca impaturesc nu imi distrage atentia de la alte lucruri si pot cu usurinta sa discut cu cei din jurul meu sau sa urmaresc ceva la televizor. Prin natura meseriei pentru care m-am pregatit (cea de profesor), merg de multe ori in diverse scoli si predau origami copiilor. Am tinut si cursuri pentru adulti in cadrul celor doua expozitii din Bucuresti, de la Diverta si de la Antipa.Este de la sine inteles faptul ca toti prietenii si cunoscutii mei au primit cel putin cate un cadou origami, la un moment dat.

Anul acesta ma voi casatori cu Andrei, si el tot pasionat origami. Ne-am cunoscut prin intermediul acestei arte, acum patru ani si jumatate, si ea a facut mereu parte din viata si din relatia noastra. In apartamentul nostru vei gasi la orice ora hartie, lipici, carti origami si multe, multe modele deja impaturite. Nici nunta noastra nu va face exceptie – in prezent lucrez la buchetul de mireasa, la marturii si decoratiuni origami.Arta plierii hartiei a devenit parte din rutina mea zilnica, din indentitatea si din felul meu de a fi.

 

 

Care a fost primul obiect construit si ce reprezinta origami?

Primul model impaturit a fost o inimioara , iar bucuria pe care am simtit-o la finalizarea acestuia e foarte greu de descris in cuvinte. Ca sa intelegi de ce, trebuie sa-ti spun ca eu am fost mereu o persoana paralela cu artele: n-am stiut sa desenez, sa cos, sa cant sau sa modelez vreodata ceva. Mi-am dorit foarte mult sa am un astfel de talent, orice, insa ajunsesem sa ma consolez cu gandul ca pur si simplu, nu e de mine.

Origami a fost o adevarata revelatie - e arta, dar e o arta fixa. O arta pe care o poti dezvolta, nu un talent cu care te nasti. Cel putin asa am perceput eu aceasta tehnica. Pe masura ce impatuream, deveneam mai priceputa la impaturit.

Am incercat diverse modele simple, precum broscute, barcute sau cocori, pana cand intr-o zi, am descoperit asa-numita "kusudama", o ramura a artei origami.

Dar pentru asta, e necesar sa fac o prezentare a artei si a tehnicilor care o alcatuiesc:

Origami este arta japoneza a plierii hartiei (ori = a indoi, kami = hartie).

In sensul clasic, origami presupune impaturirea unei foi de hartie fara a folosi foarfeca sau lipici. Rezultatele sunt diverse si impresionante – de la micutul cocor sau simpla inimioara....la forme ce depasesc de multe ori imaginatia.

 

inperspectiva.ro

inperspectiva.ro

 

Cea de-a doua tehnica de impaturire e numita „origami modular”. Se folosesc mai multe patrate de hartie, care dupa ce au fost pliate intr-un anumit fel, se asambleza astfel incat sa se obtina diverse modele. La asamblare nu se foloseste lipici.

 

inperspectiva.ro

 

Cea de-a treia tehnica, si cea pe care eu o indragesc cel mai mult, este „kusudama”. Denumirea provine de la cuvintele japoneze „kusuri” = medicina si „tama” = minge si mot-a-mot inseamna „bila medicinala”. Avand o forma sferica si simetrica, modelele rezultate din aceasta tenica sunt considerate adevarate talismane aducatoare de noroc si fericire si sunt oferite in cultura japoneza cu diferite ocazii: la nunti, botezuri sau in cazul in care o persoana draga se imbolnaveste

Asemeni origami-ului modular, pentru realizarea lor e necesara folosirea mai multor piese de hartie si asamblarea acestora, de asta data insa, folosirea lipiciului fiind permisa.

 

inperspectiva.roinperspectiva.ro

 

inperspectiva.roDupa ce am explorat tehinca kusudama cativa ani la rand, in ultima perioada am lucrat din ce in ce mai mult la ceea ce eu numesc „carusele”. Un carusel este un ansamblu de modele, apartinand atat tehnicii kusudama cat si origami-ului clasic. Realizandu-le, simt cu adevarat ca sunt un artist – am puterea de a combina elemente, culori si texturi, de a personaliza produsul, de a-l face unic si special.

 

 

Despre complexitatea realizarii unui model origami...

Realizarea unui model origami e influentata de gradul de complexitate al acestuia si de tehnica aleasa. Modelele „simple”, precum barcuta, solnita sau avionul fac parte din categoria origami pur si sunt considerate modelele perfecte pentru incepatori. Tehnicile kusudama sau origami modular pot pune probleme la inceput, mai ales in ceea ce priveste asamblarea, dar cu un pic de exercitiu, acestea devin foarte accesibile. Desi au mai multe piese ( un model poate contine de la sase la cateva mii de piese ), ele sunt mai putin complexe decat un model care se relizeaza dintr-o singura foaie, dar care necesita impaturirea a catorva sute de pasi pentru a fi finalizat.

Timpul  este, dupa parerea mea, unul din principalele criterii de realizare si apreciere a unei lucrari origami. Daca la modelele simple poti lucra 5-10 minute, la cele complexe sau la cele realizate prin tehnica kusudama poti ajunge sa impaturesti zile si saptamani intregi. Discutand cu majoritatea oamenilor despre arta impaturirii hartiei, nu de putine ori aud de la ei: „Iti trebuie foarte multa rabdare sa faci asa ceva.” De fapt, ceea ce-ti trebuie cel mai mult, e TIMP.

Pentru a realiza modele origami, ne ghidam dupa diagrame, poze sau filmulete demonstrative. Adica, cineva s-a gandit la model, a ilustrat realizarea acestuia pas cu pas si a oferit-o altilor origamisti pentru reproducerea modelului.

Un pas important in cariera unui origamist este realizarea propriilor modele – adica inventarea unora noi. Pot spune ca am norocul de a ma numara printre cei care au reusit acest lucru, avand in prezent cinci modele create de mine.

 

 

Cat de dezvoltata este arta origami in Romania?

In Romania, arta origami s-a dezvoltat si a devenit cunoscuta cu precadere in ultimul deceniu. In 2007 am infiintat alaturi de alti trei origamisti (Diana Suta, Horatiu Petrescu si Andrei Rusu) primul forum dedicat impaturirii hartiei. In prezent, acesta numara peste 2000 de membri din intreaga tara. In 2010, impreuna cu Horațiu si Andrei (cel ce are sa-mi devina sot anul acesta), am infiintat o asociatie dedicata in exclusivitate artei origami – Asociatia De Origami Romania – ADOR.

Prin intermediul acesteia, am realizat 2 mari expozitii – cea de lansare, in 2010, in cadrul magazinului Diverta din Bucuresti transferata apoi si la magazinul Diverta din Cluj si una in 2012, in parteneriat cu muzeul Grigore Antipa. La acestea au articipat in jur de patruzeci de origamisti romani, de toate varstele si din toate colturile tarii. De-a lungul timpului, am colaborat cu diverse companii si institutii.

 

 

Ce iti doresti pentru viitor?

Pe viitor ne dorim sa realizam noi expozitii, la care sa ne bucuram atat de modelele talentatilor origamisti romani, cat si de cele ale origamistilor straini, fie ca sunt din Japonia, Anglia sau Franta, tari cu o puternica societate origami.

Parteneriatul cu asociatii origami din alte tari e unul din telurile ADOR si participarea noastra la diverse conferinte si expozitii internationale e pasul urmator catre afirmarea origami-ului romanesc si a valorilor sale.


www.origami-romania.ro
www.art-origami.blogspot.com