CULINAR


inperspectiva.roCorina Munteanu - Brutar artizan - Ateliere de paine
De unde si pana unde paine cu maia?
 

 


Despre Corina Munteanu…
De la 10 ani m-am pregatit intruna, cand mai constient cand mai putin constient, pentru a fi mama. Din pregatirea mai putin constienta fac parte liceul de matematica-fizica, sportul de performanta, Facultatea de Fizica, lucrul ca profesoara, ca cercetator in educatie, ca asistent de marketing intr-o firma privata. Dar in tot timpul acesta m-am pregatit si constient, avand grija de sanatatea mea, de ce si cum mananc, de ce si cum gandesc, citind carti de educatie, de ingrijirea copiilor ...
Apoi au venit copiii, trei la numar, iar eu am ramas cu ei acasa, sa pun in aplicare tot ce invatasem si sa-mi implinesc menirea.


Cum ati inceput atelierul de paine?
M-am folosit mereu de puterea exemplului cand a fost vorba de educarea copiilor si de aceea, atunci cand s-a apropiat timpul ca ei sa zboare din cuib, a trebuit s-o fac eu prima, ca sa le arat cum se face.
Rupsesem orice legatura cu piata muncii si era destul de dificil sa o iau de la capat dupa 15 ani de izolare.
Am avut norocul sa particip la un curs de Antreprenoriat pentru Femei, care a fost pentru mine ca o pista de decolare: am castigat premiul I cu proiectul meu despre painea cu maia. De aici incolo nu mai aveam loc de intors, trebuia sa merg inainte, ochii copiilor erau pe mine, trebuia sa ma descurc mai departe.
Brutaria pe care mi-o imaginasem cu atata succes in teorie, n-a putut fi pusa in practica, pentru simplul motiv ca potentialul meu partener a plecat din Bucuresti. Iar o brutarie de una singura nu aveam cum sa pun pe picioare. Si atunci m-am orientat spre planul B: daca nu pot sa fac paine pentru oameni, atunci sa-i invat pe ei sa-si faca singuri painea.


inperspectiva.roDe unde si pana unde paine cu maia? Tot de la copii, de la ei am invatat totul, datorita lor am facut totul. Ii trimiteam la scoala cu cate trei sendvisuri pe fiecare, in fiecare zi. Si mi-am dat seama ca degeaba le pun eu intre feliile de paine numai mancare sanatoasa, daca painea in sine nu era cea pe care o doream. Asa ca a trebuit sa invat sa fac paine. Un prieten de-al meu, cel care mai tarziu a plecat din Bucuresti, mi-a adus sa gust o paine pe care o facea el de ceva timp in casa: painea cu maia. Mi-am dat seama pe loc ca asta e ceea ce cautam, dupa gust si dupa senzatia de bine pe care mi-a lasat-o. Apoi am cautat sa vad despre ce vorba si am aflat ca maiaua are niste calitati grozave, care pe scurt suna cam asa: maiaua face ca painea sa fie mult mai usor digerabila decat sora ei facuta industrial cu drojdie crescuta pe pat de azot, maiaua elimina alergiile banale la gluten si mai presus de toate, maiaua dezactiveaza acidul fitic care este responsabil de blocarea asimilarii mineralelor in organism, in proportie de 62%, fata de drojdia de panificatie care reuseste aceasta doar in proportie de 38%. In urma unui studiu efectuat la catedra de sanatate umana a facultatii Guelph din Ontario, pe un grup de subiecti supraponderali cu varste cuprinse intre 50 si 60 de ani, in care s-au comparat efectele consumarii la micul dejun a painii crescuta cu drojdie si a celei crescuta cu maia, s-au constatat efectele binefacatoare ale celei din urma: „ Cu maia, nivelul de zahar din sangele subiectilor a fost mult mai scazut la acelasi nivel de crestere a insulinei in sange. Dar ceea ce a fost mai interesant, a fost ca efectul acesta pozitiv s-a pastrat si de-a lungul celei de a doua mese si a continuat ore dupa aceea. Aceasta arata ca ceea ce mancam la micul dejun influenteaza modul in care organismul raspunde la pranz”. (prof. Graham, in British Journal of Nutrition). Si nu in ultimul rand, nutritionistul francez Michel Montignac a redescoperit binefacerile painii artizanale dospita cu maia si manufacturata in stil old-fashion, si a ridicat-o la grad de produs de dieta, cu un indice glicemic de 34.
inperspectiva.roCu maia se poate face aluatul de pizza, se pot face grisine si biscuiti, lipii, gogosi, clatite si mai ales cozonaci. Acum e perioada cozonacilor, se apropie Pastele, asa ca pana la mijlocul lunii mai voi inlocui doua Ateliere de paine cu Ateliere de cozonaci cu maia.
Cu premiul castigat in urma cursului de Antreprenoriat mi-am utilat un mic atelier in care am inceput sa-i primesc pe cei doritori sa invete sa-si faca singuri painea acasa. Am intalnit oameni minunati, iubitori de natura, de copii, dornici sa devina autonomi, sa se elibereze din ritmul artificial de viata din jurul nostru. Tineri, mai ales tineri. Si daca nu tineri ca varsta, in mod clar, tineri ca spirit. Majoritatea au venit ca sa invete sa faca paine buna pentru copiii lor, sa le educe gustul, sa-i obisnuiasca de mici sa recunoasca calitatea, sa nu se lase pacaliti de aromele artificiale prezente acum aproape peste tot.


Cum vedeti dezvoltarea atelierelelor de paine in timp?
Mai departe imi doresc sa le pot ajuta pe femeile care vor sa-si deschida o mica afacere de familie facand paine in cuptorul propriu si apoi vanzand-o in comunitate, vecinilor. Sunt unele tari in Europa care permit asemenea home-businessuri, dar la noi inca nu se poate. Dar ce frumos ar fi daca am reusi sa redescoperim comunitatea, chiar si in orasele mari, sa devenim autonomi, sa ne ajutam intre noi sa traim mai sanatos, mai integrat, mai aproape de esente. Am luat legatura cu o asociatie Bread-Angels din Anglia si vreau sa preiau modelul lor si sa-l adaptez conditiilor de la noi. Deja sunt femei care asteapta solutia aceasta pentru viitorul lor si al familiei lor, si nu vreau sa le dezamagesc.

 

 


paineanoastra.wordpress.com