ARTIZANAT


inperspectiva.roAURA COZMA - Decorator

Tot ce facem cu pasiune, iese bine, acum stiu sigur asta!

 

 

 

Cum a aparut Ecovintage?

Traim vremuri nu tocmai usoare, dar eu am ales lumina creativitatii in schimbul intunericului cinismului si al disperarii. Fericirea poate incepe cu mici schimbari practice in viata de zi cu zi, nu doar cu valize pline cu bani. Dupa cinci ani de stat pe un scaun, intr-un birou, fara prea mult timp liber pentru mine si dezvoltarea mea personala, am decis sa renunt la monotonia specifica si sa fac altceva. Ce altceva? Habar nu aveam in prima faza… Plictisita de idei corporatiste si probleme personale rezultate din lipsa timpului si a degradarii stimei de sine, am inceput sa ma gandesc la un nou inceput, inceput ce avea sa-mi bucure simturile, mintea, viata si sa-mi micsoreze mult stresul coplesitor.

Tot ce facem cu pasiune, iese bine, acum stiu sigur asta! Un hobby, indiferent de natura lui, devine parte din bucuria vietii noastre. Rutina, banalul nu ajuta in a fi spontan, creativ si suprinzator asa cum afirma scriitorul american George Lois: “Creativitatea poate rezolva aproape orice problema. Actul creativ, infrangerea obisnuintei prin originalitate, depaseste orice obstacol” si te face multumit si vesel. Eram satula de kitchuri in dreapta si in stanga. Sper ca societatea sa evolueze in alt sens decat cel al pseudo-artei, din toate punctele de vedere.

Astfel, a aparut ecovintage-ul meu, din incercarea de a transforma un hobby in afacere, incurajata de cei carora le-am dat, la vreo ocazie, cate un cadou facut de mine si care mi-au spus: “Ce dragut, ai putea face bani din asta”. De ce ecovintage? Pentru ca, in stadiul actual al omenirii se remarca constientizarea lipsei de resurse, se vad rezultatele incalzirii globale, acestea ducand la o mai buna intelegere a ecologismului si reciclarii/refolosirii materiei. Cuvantul “vintage”, chiar daca a fost asociat initial cu vinul, ulterior cu masinile, mie personal imi inspira frumos, vechime, profunzime, respect fata de normele morale,  autenticitate. Acestea fiind spuse, am alaturat aceste cuvinte si am decis ca tot ceea ce creez sa aiba unicitate, sa fie realizat din materiale biodegradabile si reciclabile, pe cat este posibil, sa aduca bucurie si lumina in ochii celor ce privesc rezultatul muncii mele. Intotdeauna mi-am dorit sa am un magazin care sa puna esteticul la rang de rege si sa faca oamenii sa plece multumiti si relaxati, chiar daca au dat bani pentru ceva. De ce relaxati? Pentru ca au posibilitatea sa se si relaxeze cateva minute citind un articol, jucand o partida de sah, timp in care copiii lor deseneaza. Am transpus aceasta idee si in site, scriind si articole pe diferite teme, care sa ajute, sa puna mintea la contributie, sa deschida noi orizonturi, sa aduca un strop de mirare sau de bucurie.   

 

 

inperspectiva.roCu ce produse ai inceput? Cum te-ai dezvoltat ulterior?

Desi am inceput cu cateva produse precum sacose din iuta personalizate, aranjamente florale din flori uscate si cateva bijuterii, gandul mi-a zburat mai departe. M-am dus la un curs de aranjamente florale care m-a facut sa inteleg micile secrete ale aranjarii florilor naturale pentru diferite evenimente. Ocazia de a pune in practica acest curs a venit de la o prietena de-a mea cu ocazia nuntii ei, cand mi-a cerut sa-i fac lumanarile de cununie, buchetul ei si al nasei, cateva flori artificiale de pus in piept la nuntasi si cutia pentru bani. Asa emotii nu cred ca am avut vreodata, insa am realizat cu mare succes ceea ce mi-am propus in privinta nuntii prietenei mele si asta m-a bucurat enorm si m-a facut sa inteleg ca oricine poate face ce doreste, cu dedicatie si determinare.

Tot ceea ce fac, realizez cu pasiune si incerc sa aduc ineditul in viata celui care mi-o cere. Mai nou, am descoperit placerea deosebita de a face invitatii si casute de bani pentru nunti. Ceea ce este interesant si foarte placut la nunti, este ca legandu-ma de povestea cuplului, de momentul sau locul in care s-au cunoscut, de culorile pe fondul carora decurge evenimentul, rodul imaginatiei mele si a povestii lor, dau autenticitate si cateodata, haz, nuntii. Acelasi lucru il voi face in viitor, cu siguranta si pentru alte momente placute din viata celor din jur, adica zile de nastere, botezuri si alte cele,

Creativitatea este in noi toti, ne-a fost data de la nastere, astfel ca se intampla in mod natural, imi amplifica gandirea, ideile, ma ajuta sa ma concentrez mai mult pe solutii decat pe probleme, sa ma adaptez cerintelor actuale a fiecaruia, mi-a pus la lucru imaginatia, m-a conectat la spiritualitatea mea, mi-a oferit o rutina pozitiva, intr-un propozitie spus, ma face sa ma simt bine! E minunat sa creezi, actul in sine este obositor, dar te elibereaza si te face mai frumos, iar zambetul celorlalti face mai mult decat salariul marisor lunar pe care il aveam, zacand in imbacseala cotidianului.

 

 

inperspectiva.roCe urmeaza in proiectul tau?

Dezvoltarea afacerii devine greoaie, mai ales cand un singur om orchestreaza si reprezinta actul creatiei, realizarea produsului in sine, resursele umane si finaciare, competentele de marketing. Inca e coplesitor pentru mine, insa provocarile, responsabilitatea propriului succes fac beneficiile sa depaseasca costurile si ma determina hotarat sa dezvolt aceasta afacere prin adaugarea mai multor categorii de produse (ceasuri, lampi, vestimentatie), printr-o mai buna inspiratie, tinand workshopuri pentru cei interesati, prin strategii de marketing inedite, scriind articole despre lucruri uitate, utile, naturale, participarea la targuri de profil, formarea unei retele de oameni interesati care sa ridice site-ul.

Criza, ne-criza, daca v-ati hotarat sau va ganditi sa deveniti propriul vostru sef, nu lasati asta la stadiul de vis, ci informati-va corect si luati in considerare antreprenoriatul. O buna planificare a unei activitati independente va poate ridica moralul, dezvolta abilitati pe care nici nu ati stiut ca le aveti si poate deschide o usa norocoasa spre un venit material mai bun pentru tine si familia ta! Si inca ceva, nu vei sta stresat ca ai putea fi concediat, nu-i asa?

Fiti creativi nu doar in arta mestesugurilor, ci si in arta de a trai! Creativitatea este cea mai sigura cale spre o zi de maine mai fericita. Dupa cum spunea informaticianul american Alan Key: “Cea mai buna metoda de a prevedea viitorul este sa-l inventezi.”

 

 

 

 

 

 

 


www.ecovintage.ro


inperspectiva.ro